www.cykelguiden.nu

De underskattade minicyklarna

De underskattade minicyklarna

Hopfällbara minicyklar är mest populära bland båtägare. De kan lätt fällas ihop utan verktyg och stuvas ner i båten. Väl i hamn kan de användas för utflykter och shoppingrundor. Populariteten bland båtägare har lett till att det är lättare att hitta en minicykel i båttillbehörsaffärer än i cykelhandeln.

Men hopfällbara minicyklar har ett betydligt större användningsområde än som båttillbehör. Moderna minicyklar är utmärkta att cykla på, bl a därför att de är lätta – mycket lättare än vanliga vardagscyklar. Lättheten är en fördel när man cyklar, när man leder cykeln och ökar framkomligheten – vid behov kan man lätt bära cykeln.

En annan fördel med minicyklar är att en storlek passar alla. Ramen är låg och storleken regleras med en mycket lång cykelstolpe och, i regel, en teleskopisk styrstam.

Problemet med cykelstölder minskas med minicyklar. De är små och lätta och kan tas in på arbetsplatsen och parkeras tryggt och hemma kan de tas inomhus och förvaras i skydd för väder och vind samt cykeltjuvar.

Minicyklarna har dock vissa begränsningar. De kräver bra vägar, d v s de är inte lämpade för cykelturer i skogen på grund av de små hjulen. De flesta har inte heller så bra bagageförmåga. Enklast är att komplettera minicykeln med en ryggsäck.

I Sverige finns det en handfull minicyklar av kända kvalitetsfabrikat att köpa hos cykelhandlare, den geniala Brompton, tyska Birdy och amerikanska Dahon. Den som är beredd att köpa cykeln på nätet kan välja på fler hopfällbara cyklar.


Brompton finns i ett flertal olika modeller, dessutom finns en rad praktiska tillbehör.

Brompton är en engelsk konstruktion. Den är genial därför att den snabbt kan vikas ihop till ett mycket kompakt paket som dessutom lätt kan förses med överdrag som gör att cykeln får tas med på alla bussar och tåg och på Stockholms tunnelbana. Cykeln finns att få med flera olika styren, den kan fås med 2, tre och sex utväxlingar. Genom ett fiffigt ramfäste kan man hänga på en specialdesignad väska fram som inte påverkar styrningen. Ramen tillverkas i stål vilket är ovanligt numer – de flesta andra cyklar tillverkas i aluminium.

Denna geniala cykel har naturligtvis sitt pris. Den kostar mellan cirka 9 000 kr och drygt 12 000 beroende på modell och utrustning.


Birdy finns i en rad utföranden - alla med såväl fram- som bakhjulsfjädring.

Tyska Birdy är inte heller billig, den kostar från cirka 10 000 och uppåt. Den finns i flera olika utformningar har fjädring på både fram- och bakhjul, är lätt och snabb. Birdy kan lätt fällas ihop, och tas med på kollektiva transportmedel. Birdy kan förses med eleganta pakethållare och speciella cykelväskor så den kan faktiskt användas för långturer.


En Birdy utrustad med barnsits på styrstammen.


Amerikanska Dahon finns i en rad olika modeller från rena racercyklar till touringmodeller med fram och bakpakethållare. Ramen är tillverkad i aluminium och cyklarna har lite större hjul än Birdy och Brompton – den använder hjul med 406 mm diameter, samma dimension som BMX-cyklar. Det finns alltså ett stort urval av däck som är lättillgängliga i alla butiker som säljer cyklar. De billigaste Dahonmodellerna finns att få från cirka 4 000 kr.


Dahon finns i en rad utföranden, med och utan fjädring och med olika växelsystem.

14/5 2012

Bo Dellensten

120514