Cykelguiden - Swebus driver med sina kunder

<< Krönikor

Swebus driver med sina kunder

Swebus erbjudande om att resenärer får ta med sig cykeln på bussen är så orealistiskt att det inte kan vara allvarligt menat. Cykeln måste demonteras in absurdum och emballeras. Om chauffören inte är nöjd med emballaget har han rätt att vägra kunden att ta med cykeln.

Swebus erbjudande till resenärerna att ta med cykeln på bussen för 99 kr är rimligen bara ett PR-trick. När man läser villkoren inser man att erbjudandet är orealistiskt. Swebus kräver att cykeln antingen ska vara förpackad i en väska eller emballerad med papp eller bubbelplast. Men inte nog med det. Om cykeln inte förvaras i en väska så måste styret vridas parallellt med ramen, pedalerna måste demonteras och dessutom måste hjulen lossas! Hela detta paket ska slås in i papp eller bubbelplast.

Varenda cyklist inser att tar man bort hjulen från cykeln så riskerar cykeln att skadas. Utanpåliggande växlar blir oskyddade. Utan hjul riskerar ramen att skadas – om det blir tryck på gaffeländarna deformeras ramen.

Sist men inte minst så har chauffören rätt att neka kunden att ta med cykeln om han bedömer att cykeln inte är tillfredsställande emballerad. Swebus betonar att cykeln måste vara emballerad så att den inte skadar andra resenärers bagage.

Problemet är att med en cykel demonterad på det sätt som Swebus kräver löper betydligt större risk att skadas av andra resenärers tunga resväskor än tvärtom.

De ansvariga på Swebus måste begripa detta. De vill sannolikt inte att resenärerna ska ta med sig sina cyklar (max 3 per buss). Däremot vill de verka flotta och kundtillvända och erbjuda resenärerna möjligheten att ta med sig cykeln.

Ett simpelt PR-trick kort sagt.

Bo Dellensten
17 september 2013


Kommentarer

2014-03-29 - 11:27:20
Blev först glad när jag såg Swebus cykeltransporterbjudande, men när jag läst kraven man ställer för att ta emot cykeln blev jag både besviken och arg. För det första anser jag det orimligt att begära demontering av cykeln och inpackning av den i en cykelväska alt. papp och plast och för det andra vad göra med cykelväska alt. annat emballage om man måste fortsätta färden med cykel. Villkoren är för mig helt orealistiska! Ja, ett simpelt PR-trick och ännu ett stort svek mot oss cyklister.
Åke Olsson / Bunkeflostrand

2014-09-10 - 18:17:42
Håller med både Bosse och Åke. Själv har jag dick gått vidare i livet genom att skaffa hopfällbara cyklar. Då viker man ihop dem och lägger in i Swebusbussar, bär in på SJs snabbtåg, ja, tar med sig sin cykel överallt där vanliga cyklar är förbjudna. Vill påminna om att det finns fler hopfällbara än Brompton (själv har jag två stycken Birdy som på detta sätt ger mig gränslös mobilitet)
Krister Spolander / Stockholm

Kommentera krönikan
Din kommentar:
Epost:
Namn:
Ort:
Säkerhetsfråga: Vad blir tolv och nio tillsammans?
Svara här:
 
Vi visar ej din epost på hemsidan.
Alla kommentarer granskas av oss innan de publiceras.