Cykelguiden - Varning för fotgängare!

<< Krönikor

Varning för fotgängare!

På tidningarnas insändarsidor kan man till leda läsa beskäftiga insändare förfasa sig över de livsfarliga cyklisterna som hotar oskyldiga fotgängare till liv och lem. Nu har forskare i Göteborg utrett cykelolyckor och kommit fram till att fotgängare är mycket farliga för cyklister. Lika farliga som bilister.

Häromdagen rapporterade Göteborgsposten forskningsresultat som visade att fotgängare orsakade lika många cykelolyckor som bilister. Erfarna cyklister har vetat sedan länge att fotgängare ska betraktas som ambulerande varningstecken. En cyklist som håller livet kärt lämnar fotgängare stort vingelutrymme. Det behövs nämligen bara att en cyklist råkar stöta till en fotgängare med änden av sitt styre för att cyklisten ska förlora balansen och störta i gatan. Tvärtemot vad de flesta tror så är fotgängare ett större hot mot cyklister än tvärtom, beroende på att cykeln är ett instabilt fordon. Fotgängare är mycket stabilare än cyklar.

Dessutom är det dessvärre så att i Sverige lever trafikplanerare i tron att cyklister och fotgängare kan leva i fredlig samlevnad på samma yta. Ofta är cykel- och gångvägar sammanslagna till en och samma väg och i bästa fall åtskiljs cyklisternas och fotgängarnas respektive revir av ett vitt streck. I många fall nöjer man sig med att måla cyklist- respektive fotgängarsymboler på vägbanan och det blir upp till fotgängare och cyklister att ”förhandla” om hur den gemensamma ytan ska delas. Till råga på eländet är dessa kombinerade gång- och cykelbanor ofta dubbelriktade.

I praktiken ska alltså cyklister som kör i båda riktningarna samsas med andra cyklister, de ska väja för promenerande hundägare med långa generösa hundkoppel, föräldrar på promenad med barn i och utanför barnvagnen och strosande, tankspridda flanörer. På gång- och cykelbanor råder ofta kaos och förvirring. Det är inte konstigt att det inträffar olyckor i en sådan trafikmiljö.

Man måste vara trafikplanerare för att inte begripa att dubbelriktade kombinerade gång- och cykelbanor är farliga för både cyklister och fotgängare, men mest för cyklister.

Bo Dellensten
7 september 2013


Kommentarer

2014-03-26 - 13:27:27
Så bra skrivet! Jag har stött ihop med fotgängare som irrat ut framför mig på cykelbanan, och reflexmässigt försöker man ju väja undan. Vilket ofta får till följd att man träffar fotgängaren med änden på styret. Dvs styret viker sig helt och jag åker i backen med en väldig fart. Medan fotgängaren får en lätt touch på armen och tolkar det som att jag vinglat omkull i princip själv - "för en så där lätt knuff får ju ingen att välta" och fattar inte att en väldigt lätt touch på styrets ände innebär totalkrasch. Det är faktiskt bättre, ur trafiksäkerhetssynpunkt, att sikta mitt på fotgängaren än att försöka väja i vissa lägen.
Kombinerade cykel- och gångbanor är lika bra som apelsinjuice och tandkräm tillsammans.
Jocke / Stockholm

Kommentera krönikan
Din kommentar:
Epost:
Namn:
Ort:
Säkerhetsfråga: Vad blir elva och elva tillsammans?
Svara här:
 
Vi visar ej din epost på hemsidan.
Alla kommentarer granskas av oss innan de publiceras.