Cykelguiden - Snöröj gång- och cykelbanor före körbanor

<< Krönikor

Snöröj gång- och cykelbanor före körbanor

Av ren rutin brukar bilarnas körbanor snöröjas först medan trottoarer, gång- och cykelbanor får vänta. När rutinerna ändras och gång- och cykelbanor röjs före bilarnas körfält bryter det ut folkstormar på tidningarnas insändarspalter. Senast fick trafikpolitikerna i Eskilstuna veta att de inte var riktigt kloka.

Alla är fotgängare. Vi går till bussen, tunnelbana, bilen, butiken och arbetet. Även bilister går – de skulle säkert gärna ha bilen parkerad i sovrummet, men det är vanligen inte möjligt. Det är alltså logiskt att snöröja gång- och cykelbanor före bilvägar. Alla tjänar på att gång- och cykelbanor röjs först. Bilar välter inte om vägen är moddig och oplogad – det gör däremot cyklister.
Är gång- och cykelbanor oframkomliga, medan körbanan är ren så ger sig cyklisterna ut i körbanan, men det är inte så bra vare sig för bilister eller cyklister.
Varje vinter översvämmas ortopedklinikerna av patienter med brutna ben och armar. Planerade operationer får skjutas upp för att kirurgerna blir upptagna av offer för den dåliga snöröjningen.
Alla vinner på att gång- och cykelbanor prioriteras när plogbilarna börjar snöröja.
Bo Dellensten
22/12/2012


Kommentarer

2013-04-16 - 20:10:40
Jag har cyklat hela vintern och Falkenberg med omnejd prioriterar snöröjning på cykelbanor. Detta gör att jag kl 0545 på morgonen har nyskottade cykelbanor från Heberg ända till min arbetsplats i centrala Falkenberg. Tyvärr finns ingen cykelbana mellan Heberg och Slöinge så där har det inte varit roligt i vinter.
En stor eloge till Falkenbergs kommun!!
/Jonas Landstedt
Jonas Landstedt / Slöinge

Kommentera krönikan
Din kommentar:
Epost:
Namn:
Ort:
Säkerhetsfråga: Vad blir tolv och nio tillsammans?
Svara här:
 
Vi visar ej din epost på hemsidan.
Alla kommentarer granskas av oss innan de publiceras.