Cykelguiden - New York satsar på cykling och lånecyklar

<< Krönikor

New York satsar på cykling och lånecyklar

Äntligen har politiker världen över insett att cykeln är framtidens transportmedel i stora och små städer. Nu satsar New York på att få fler att ställa bilen för att i stället cykla.

I sommar kommer New York att ställa ut 10 000 lånecyklar på Manhatten. Systemet fungerar ungefär som i London och Paris: du betalar en avgift med ditt kreditkort och sedan kan du cykla gratis hela dagen, om varje tripp inskränker sig till 30 minuter. Cyklarna är utplacerade på 420 cykellånestationer. Om du inte kommer dit du ska på 30 minuter så är det bara att lämna cykeln i en lånestation och ta ut en ny.

Om man gör en sammanhängande tripp som varar mer än 30 minuter får man betala en avgift och ju längre man cyklar utan cykelbyte, desto dyrare blir hyrkostnaden per timme. Idén med systemet är alltså att cyklarna ska rulla maximalt och inte stå parkerade, otillgängliga för andra, framför butiker och restauranter.

För den som har varit i New York låter det kanske inte så lockande att cykla på New Yorks gator som är nerlusade med bilar. Satsningen på lånecyklar har dock föregåtts av flera års satsning på cykelbanor så man måste inte trängas med bilarna, det finns cykeloaser.

För New York-resenären öppnar sig helt nya möjligheter att upptäcka the Big Apple. Att utforska New York till fots leder till att man måste begränsa sig. För att nå mer avlägsna delar tvingas man ta tunnelbanan - bra att den finns, men utsikten från en t-banevagns fönster är inte så intressant.

Läs mer om cykling i New York

2012-06-04


Kommentarer

Kommentera krönikan
Din kommentar:
Epost:
Namn:
Ort:
Säkerhetsfråga: Vad blir nio och fem tillsammans?
Svara här:
 
Vi visar ej din epost på hemsidan.
Alla kommentarer granskas av oss innan de publiceras.