Cykelguiden - Cyklar tillåts på nya t-banetåg

<< Krönikor

Cyklar tillåts på nya t-banetåg

SL är av tradition negativa till cykel på t-bana och bussar. Men nu har politikerna gått emot SL och beslutat att de nya t-banetågen ska utformas så att de kan ta cyklar. Alla politiska partier utom (s) står bakom beslutet.

Stockholms lokaltrafik är inte särskilt positiva till cykel på tåg och buss. Det är bara i lågtrafik som cyklister i nåder får ta med cykel på pendeltågen. På bussar och på t-banan är det totalförbud för cyklar.

SL anför säkerhetsproblem och får medhåll av (s). SL tror att det kommer att bli säkerhetsproblem med cyklar i tåg och på perronger och (s) håller med.

Stella Fare som är initiativtagare till kravet på att de nya tågen ska kunna ta cyklar viftar dock bort SL:s farhågor. SL tillåter ju rullstolar och barnvagnar på t-banetågen utan att det vållat några säkerhetsproblem säger Stella Fare till Dagens Nyheter.

De nya tågen ska utformas så att det blir lättare att ta med cykel, barnvagnar och rullstolar än på de gamla.

För cyklisterna blir tillståndet att ta med cykeln på t-banan ett lyft. Det kommer göra det lättare för barnfamiljer att komma ut till cykelvänliga grönområden i helger.

För den vanlige cyklisten blir t-banan en hjälp i nöden när man drabbats av punktering eller annat tekniskt problem som inte kan åtgärdas på plats.

SL och (s) behöver knappast oroa sig för att horder av cyklister kommer att invadera t-banetågen i rusningstid. Det är roligare att cykla än att trängas på t-banan.

Bo Dellensten

2012-02-09


Kommentarer

Kommentera krönikan
Din kommentar:
Epost:
Namn:
Ort:
Säkerhetsfråga: Vad blir tolv och tolv tillsammans?
Svara här:
 
Vi visar ej din epost på hemsidan.
Alla kommentarer granskas av oss innan de publiceras.