Cykelguiden - Bilister lever farligare

<< Krönikor

Bilister lever farligare

I torsdagens DN (31 mars) finns en stort uppslagen artikel där det påstås att vårluften är farlig för cyklister på grund av alla avgaser och allt damm som finns i luften.

Det är omtänksamt av DN att varna cyklisterna för den dåliga luften, men DN glömmer bort de stackars bilisterna. Bilarnas friskluftsintag sitter betydligt lägre än cyklisternas näsor och olyckligtvis i höjd med bilarnas avgasrör.

Det har gjorts undersökningar av luften i bilkupéer och de tyder på att bilisterna får i sig långt mer avgaser än cyklister. Sen var det dammpartiklarna. Men de kommer väl in i bilkupéerna de också? Till skillnad från cyklisterna får bilisterna ingen motion av sina resor så de drabbas rimligen än hårdare av den farliga vårluften.

Experten som intervjuas, Tom Bellander, cyklar själv och konstaterar att hälsofördelarna med cykling vida överstiger de skador som luftpartiklarna kan orsaka.

Det är alltså bilisterna som borde varnas för den smutsiga vårluften, men deras problem bekymrar tydligen inte DN-redaktionen.

Bo Dellensten
110331


Kommentarer

Kommentera krönikan
Din kommentar:
Epost:
Namn:
Ort:
Säkerhetsfråga: Vad blir fjorton och fjorton tillsammans?
Svara här:
 
Vi visar ej din epost på hemsidan.
Alla kommentarer granskas av oss innan de publiceras.