Cykelguiden - Vargavinterns dolda kostnader

<< Krönikor

Vargavinterns dolda kostnader

Vargavintern har dragit på oss oanade kostnader till följd av försenade tåg, stillastående bussar och bilar som hamnat i diket. Börsen har fastnat i vinterns grepp, produktionen störts, leveranser har försenats. Allt detta har konstaterats, kommenterats och vinterns kostnader för näringslivet är redan uträknat.
Men vinterns effekter på livskvaliteten har det varit märkligt tyst om. Visserligen har det kommit rapporter om överbelagda ortopedkliniker där man tvingats ställa in planerade operationen eftersom mottagningarna tvingats prioritera akutfallen. Vintern har slagit rekord i brutna armar och ben.
Fast egentligen är det väl inte vintern som orsakat alla dessa brutna armar och ben utan den bristande snöröjningen i Stockholm . Snöröjningen i Stockholm har i första hand varit inriktad på att sörja för biltrafikens framkomlighet – fotgängare och cyklister har lämnats åt sitt öde.
Alla som är beroende av rullatorer och rullstolar för att ta sig fram har i praktiken fått husarrest. De har inte kunnat ta sig ut och röra på sig. Människor som normalt kan röra sig fritt har fått finna sig i att röra sig långsamt och försiktigt, helst med spikskor på fötterna. Raska promenader har denna vinter varit högriskexpeditioner med uppenbar risk för ben- och armbrott.
Att cykla har periodvis varit i det närmaste omöjligt och när det varit fysiskt möjligt har det varit med risk för livet. Cykelvägar och cykelbanor har varit bristfälligt röjda och bitvis rena isgatorna.
Vi har alla drabbats av den dåliga snöröjningen. Alla behöver komma ut och röra på sig. I år har det varit svårt att få daglig motion. Det har inte varit möjligt att på ett säkert sätt ta raska promenader, jogga och cykla.
Vad en sån här vinter innebär för folkhälsan är inte så lätt att räkna ut och ingen tycks ha försökt. Men vi kan vara säkra på att de pengar som Stockholms stad sparat in genom att snåla på snöröjningen har stått oss dyrt.
Bo Dellensten
27/2/2011


Kommentarer

Kommentera krönikan
Din kommentar:
Epost:
Namn:
Ort:
Säkerhetsfråga: Vad blir elva och elva tillsammans?
Svara här:
 
Vi visar ej din epost på hemsidan.
Alla kommentarer granskas av oss innan de publiceras.