Cykelguiden - Rösta för ökad cykling!

<< Krönikor

Rösta för ökad cykling!

Rösta för ökad cykling!

Vi stockholmare älskar vår stad. Vi vill röra oss fritt och tryggt i världens vackraste huvudstad. Därför har många gått över till cykel och låter bilen stanna kvar i garaget. Cyklisterna har fördubblats på bara tio år. Och det fortsätter. Allt fler upptäcker fördelarna med en aktiv livsstil, skonsam mot staden och effektivare i de flesta sammanhangen.
Hur ska den cyklande stockholmaren rösta?
Är man rödgrön är saken enkel. Socialdemokraterna har lovat att investera 100 miljoner kronor i ett utbyggt cykelvägnät. Per år. Det är en högst väsentlig ökning från dagens mycket blygsamma 10-15 miljoner. Miljöpartiet har ännu högre ambitioner, 250 miljoner om året i hela länet.
För en borglig väljare är det mycket svårare. Moderaterna, med Sten Nordin och Ulla Hamilton i spetsen, har kraftigt strypt cykelinvesteringarna, innebärande att det tar 100 år (!?) att fullfölja Stockholms cykelplan från 2006. De prioriterar biltrafikens framkomlig i Stockholm, lägger i stort sett hela trafikbudgeten på det.
Detta är ett stort dilemma för borgerliga väljare som helst cyklar. Hur ska de rösta?
De ska rösta olika i de olika valen. I riksdagsvalet ska de förstås rösta på alliansen, men i kommunalvalet på socialdemokraterna eller miljöpartiet. Då får Sten Nordin och Ulla Hamilton ett tydligt politiskt besked från de cyklande stockholmarna och andra som älskar sin stad.

Krister Spolander, Stockholm
2010-09-06


Kommentarer

Kommentera krönikan
Din kommentar:
Epost:
Namn:
Ort:
Säkerhetsfråga: Vad blir fem och fjorton tillsammans?
Svara här:
 
Vi visar ej din epost på hemsidan.
Alla kommentarer granskas av oss innan de publiceras.