Cykelguiden - Cykling halverar risken för hjärtinfarkt

<< Krönikor

Cykling halverar risken för hjärtinfarkt

Cykling halverar risken för hjärtinfarkt

Den som cyklar till jobbet halverar sin risk för hjärtinfarkt jämfört med de som tar bilen. Det visar en studie som gjorts vid Umeå universitet och som redovisas i Västerbottens-Kuriren.

- Aktiv arbetspendling är troligen lika viktig för hälsan som att motionera på fritiden, säger Patrik Wennberg, läkare och doktorand i Allmänmedicin.

Flera tusen länsbor har intervjuats om sina motionsvanor på fritiden och om hur de tar sig till jobbet, med bil, cykel eller till fots, och de har fått lämna blodprov. Resultatet av undersökningen visade att de som går eller cyklar till jobbet halverar risken för att drabbas av hjärtinfarkt jämfört med de som tar bilen till jobbet. Bilpendlarna hade högre blodfetter och högre vikt än de som gick eller cyklade till jobbet.

Enligt en dansk studie minskar risken med 40 procent att dö en för tidig död i alla slags sjukdomar för de som cyklar till jobbet. I den danska studien ingick 13 455 kvinnor och 17 441 män. De har ingått i tre olika epidemiologiska undersökningar. Efter cirka 15 år gjordes en uppföljning och då kunde man konstatera betydligt lägre dödlighet bland fystiskt aktiva jämfört med övriga.

De som cyklade till jobbet hade lägre dödlighet även sedan resultaten justerats både för sportande på fritiden och riskfaktorer som övervikt och högt blodtryck. Det är intressant att notera att cyklisterna i undersökningen trampade i genomsnitt tre timmar per vecka. Det motsvarar i stort sett WHO:s rekommendation att man bör motionera ungeför en halvtimme per dag.

På en kvart hinner man åka 3-5 km , d v s den sträcka som länge ansetts vara gränsen för hur långt människor är beredda att cykla för att komma till jobbet.

Intervjuer med cykelpendlare i Stockholm visar dock att de i genomsnitt trampar 9 km enkel väg till jobbet. Det tyder alltså på att cykeln i verkligheten har en betydligt större räckvidd än vad man tidigare räknat med.

Här kommer alltså vetenskapliga bevis för att det är hälsosamt att motionera även i ganska små doser. Dessutom är det en miljövänlig motion man ägnar sig åt när man går och/eller cyklar till jobbet. Cyklister och fotgängare bidrar inte till klimatkrisen och de avger inga canerogena avgaser. Dessutom får man den livsförlängade motionen på köpet när man tar sig till jobbet.

Det finns kanske skäl att påpeka att cykling och promenader inte bara förlänger livet utan också bidrar till en ökad livskvalitet. Att vara frisk och stark är betydligt roligare än att vara sjuk och klen.

Bo Dellensten


Läs mer


Kommentarer

Kommentera krönikan
Din kommentar:
Epost:
Namn:
Ort:
Säkerhetsfråga: Vad blir tolv och nio tillsammans?
Svara här:
 
Vi visar ej din epost på hemsidan.
Alla kommentarer granskas av oss innan de publiceras.