Cykelguiden - Rädda oljan från bilisterna

<< Krönikor

Rädda oljan från bilisterna

Just nu cirkulerar ett upprop på nätet där initiativtagarna försöker få igång en bojkott av de stora oljebolagen på den svenska marknaden, OKQ8 och Statoil, i syfte att pressa ner bränslepriserna. Man kan förstå att en del bilister blir skakiga vid tanken på att bränslepriserna förutspås öka ytterligare för att kanske nå 20 kr liter inom några år. Inte desto mindre är det en idiotisk idé att bojkotta två oljebolag som verkar på den skandinaviska marknaden.

I ett läge där Kina och Indien ökar sitt bilåkande i raketfart och amerikanarna inte vill rubba sin livsstil det minsta så får en svensk bojkott av två skandinaviska oljebolag effekten av en fjärt i universum. Den prisminskning som en bojkott i Sverige eventuellt skulle leda till blir dessutom ytterst marginell. Oljemarknaden är internationell och en stad som London har fler invånare än hela Sverige.

Det finns bättre lösningar än en bojkott. Minska ditt bilkörande. Det har bättre effekt än en bojkott av två oljebolag. Bojkottivrarna vill nämligen fortsätta att köra bil som vanligt - de vill bara förlytta sina bränsleinköp från två utpekade bolag till några andra. Det påverkar alltså inte den totala bränsleförbrukningen ett skvatt och miljövinsten blir noll.

Om vi däremot slutar att använda bilen i alla sammanhang där bilresor inte är absolut nödvändiga så kommer vi att förbättra miljön, vi sparar pengar och vi får en bättre folkhälsa.

Oljan är faktiskt värd ett bättre öde än att eldas upp. Råolja är i princip lagrad solenergi, men den processen tar så lång tid att med mänskliga mått är oljan att betrakta som en ändlig resurs. Ju förr vi slutar att elda upp oljan desto bättre. Olja är en fantastisk råvara för en rad olika produkter och den råvaran bör även våra barn, barnbarn och barnbarns barn få glädje av.

Bo Dellensten


Kommentarer

2008-05-28 - 12:00:22
Slagfärdigt konstaterande! Släpper vi ratten och greppar styret upptäcker vi hur mycket friare ooch roligare livet plötsligt blir.
Krister Spolander / Stockholm

2008-07-15 - 22:56:44
Problemet är större än så. Vi förbrukar drygt 80 millioner fat olja per dag world wide, varav Sverige en tusendel. För att bromsa förändringen av växthuseffekten måste vi på glonal nivå sluta ta upp olja. Det enda som fungerar är att göra det straffbart att förbruka olja. Prisförändringen räcker inte som påtryckningsmedel, eftersom en vikande efterfrågan sänker priset och fler börjar köpa igen...i en ond cirkel... Av klimatskäl måstre det inom 5-10 år bli olagligt att förbränna olja och oljeprodukter.... i alla andra scenarier lurar vi oss bara själva. På sikt måste även förbränning av värska kolväten förbjudas eftersom naturen inte skiljer på CO2 och CO2. El och vätgas är intressant teknik för framtiden. Och cykling.
Christer Owe / Göteborg

Kommentera krönikan
Din kommentar:
Epost:
Namn:
Ort:
Säkerhetsfråga: Vad blir nio och nio tillsammans?
Svara här:
 
Vi visar ej din epost på hemsidan.
Alla kommentarer granskas av oss innan de publiceras.