Cykelguiden - Det blir allt säkrare att cykla

<< Krönikor

Det blir allt säkrare att cykla

Tvärtemot vad DN hävdar i en artikel lördagen den 3 maj 2008, så blir det allt säkrare att cykla. År 1961 dödades 171 cyklister i trafiken medan 37 dödades förra året. Det är 37 för mycket men siffrorna visar tydligt att risken minskat kraftigt. Visserligen dödades sju cyklister mer år 2007 än år 2006, men trenden är tydligt nedåtgående. Under 2000-talet har dödstalen för cyklister minskat med 30 procent, från 47 dödade år 2000 till fjolårets 37. Enstaka år har olyckorna gått upp och ner, men den nedåtgående trenden är tydlig.
Vägverkets statistiker drar dock egendomliga slutsatser av denna utveckling. Han säger i artikeln att våra allra äldsta bör inte uppmuntras att cykla. Här är det bocken som uttalar sig om trädgårdsskötsel.
Alla bör uppmuntras att gå och cykla så mycket de har lust och orkar oavsett ålder. Det är det bästa sättet att förebygga för tidigt åldrande. Däremot kan man gärna uppmuntra människor med balansproblem att skaffa en trehjulig cykel.
Vägverkets representanter ska inte ge livsstilsråd utan jobba på att öka trafiksäkerheten för cyklister och fotgängare och genomföra nollvisionen.

Bo Dellensten


Kommentarer

2008-07-18 - 11:09:01
Intressant fakta är att de städer som har minst antal olyckor är Amsterdam och Köpenhamn. Detta pga att städerna är anpassade för cyklister och man har en kritisk massa med cyklister som gör att bilister är mer vana och alerta.
Paul / Stockholm

Kommentera krönikan
Din kommentar:
Epost:
Namn:
Ort:
Säkerhetsfråga: Vad blir fjorton och åtta tillsammans?
Svara här:
 
Vi visar ej din epost på hemsidan.
Alla kommentarer granskas av oss innan de publiceras.