Cykelguiden - Vilseledande cykeltest i Råd & Rön

<< Krönikor

Vilseledande cykeltest i Råd & Rön

Råd & Rön har låtit testa 10 mountain bikes. Bäst i test enligt Råd & Rön blev Cykelringens Stonebreaker 400 som kostar cirka 7.000 kr, säljs i kartong och monteras av kunden efter bästa förstånd. Näst bäst i test blev Mustang MTB, som kostar 2000 kr och säljs via nätet, d v s levereras till kunden i kartong.
Testet har gjorts av Svensk Maskinprovning enligt en ny europeisk säkerhetsstandard. Så långt är allt bra. Självklart ska cyklarna klara denna säkerhetsstandard. Det är rent pinsamt att åtta av tio cyklar underkänts.
Fast testet har en liten hake. Hur vet Råd & Rön att en cykel som monteras av en kund utan fackkunskaper är en säker cykel? Det är anmärkningsvärt att Råd & Rön inte ens nämner att fem av de tio testade cyklarna säljs i kartong. Om man nu är så angelägen om cyklarnas säkerhetsstandard så borde man ta upp frågan om det lämpliga i att cyklar säljs omonterade.
Att med utgångspunkt från ett laboratorietest sätta etiketten Bäst i test är vilseledande. Det enda slutsatsen man kan dra av testet är att två cyklar klarade hållbarhetstestet utan anmärkning, men testet ger inte grund för att utse någon ”Bäst i test”.
För att bedöma en cykels egenskaper måste den provcyklas. Råd & Röns test är egentligen bara ett förberedande test. När man sållat ut de cyklar som är klart undermåliga borde man ha gjort det egentliga cykeltestet, d v s utvärderat cyklarnas egenskaper när man cyklar.
Nu invaggas vi i tron att två cyklar som säljs i kartong är säkra. Dessutom får man intrycket att en cykel för 2.000 kr i stort sett är lika bra som en cykel som kostar 7.000 kr.
Nu går Cykelringen ut med stora annonser där man gör reklam för sin Stonebreaker 400 och skryter med att den är bäst i test och hänvisar till Råd & Rön.
Kanske är Stonebreaker 400 en bra cykel, kanske inte. Det vet vi inte. Det enda vi vet är att vissa ingående komponenter i cykeln uppfyller ställda säkerhetskrav. Det bevisar dessvärre inte att det är en bra cykel.

Bo Dellensten


Kommentarer

2008-05-07 - 10:07:44
Det låter väldigt oprofessionellt av Råd & Rön
Michael Håkansson / Göteborg

2008-06-24 - 09:53:08
Gnällspik. Det är ju strålande att någon hjälper oss att hitta brister i det man inte kan upptäcka själv.
Att sedan hitta en cykel som passar ens behov och fysiska förutsättningar är ju upp till var och en. Svårt eller rent av omöjligt att testa.
Gunnar Jansson / Skänninge

2008-06-30 - 10:46:57
Till skillnad från dig definierar Råd och Rön vad en säker cykel är. Det vill säga: att de cykelns delar håller när cykeln används. Du anser att en cykel bör provcyklas innan den köps för att avgöra om den är bra... och för den rekommendationen kommer du nog inte få något intelligenspris för.
Daniel / Hammarby Sjöstad

2008-07-08 - 17:24:07
Cykelringen låter meddela att Stonebreaker 400 levereras monterad utan extra kostnad till de kunder som så önskar. Det gäller även övriga dyrare cyklar i Cykelringens sortiment, liksom alla Rex-cyklar.
Bo Dellensten /

2008-08-07 - 18:41:21
Jobbar i Cykelbutik. (ej kedja). Vi säljer samt lagar cyklar. 90 % av alla cyklar som kommer in till oss med allvarliga fel är lågpriscyklar/varuhuscyklar. Visst kan en billig cykel ha ett bra fram nav. Men hur är det ställt med ex styre eller baknav. Det är alltid något de har sparat in på. "Man kan oftast känna på kvaliten direkt när man ser cykeln". Noname så det skriker om det. Rekommenderar starkt att köpa av seriös fackhandeln. Det är värt några extra kroner. Tack för mig!
Richard Magnusson / Sävedalen

2008-08-19 - 12:44:36
Jag kikade på Mustangen som säljs av ICA Maxi och cykeln passar inte vuxna, absolut inte vuxna över 1.90 och förmodligen inte 1.80 heller. Provsatt den och styret går inte att höja, vilket är riktigt dåligt. Vidare kändes inte cykeln som en kvalitetscykel så jag vet inte riktigt hur det har lyckats få så bra resultat i testet. De kanske har testst ramen eller något, för den verkade gedigen, och super tung. Det här är inte en lätt cykel.
Pontus / Stockholm

2009-06-02 - 23:46:12
Köpte en Stonebreaker 400 för ett år sedan (2008) pga test resultatet i Råd & Rön samt det låga priset. Det visade sig att man får vad man betalar för. Vänster trampa som levereras omonterad har mycket svårt att stanna kvar på trampnavet. Fick köpa en ny vänster trampa för ca 1 månad sedan. De var slut i flera butiker och jag fick kuska runt för att hitta en (viss efterfrågan kunde märkas). Den nya trampan börja lossna efter 2 timmar nyttjande. Har dragit så hårt som jag vågar med special verktyg. Prövar med lock-tight här näst. Många andra delar lossnar, behöver regelbunden justering och uppmärksamhet. Undvik Stonebreaker/Cykelringen
Joakim Lundquist / Stockholm

2009-09-21 - 08:33:53
Jag köpte min stonebreaker 400 för ca 1 år sedan. Jag började inte använda den förrän i våras och då bara på asfalterad väg till och från jobbet. Har fått lämna in cykeln 5 ggr under sommaren. Fel på broms och fel på växelsystemet... trots alla inlämningstillfällen är den fortfarande inte helt ok.
Emma / Solna

2014-05-03 - 19:54:34
Cyckelringen suger! Billigt skit är min erfarenhet!
Köpte en Svalan Shopping 3 till min dotter i födelsedagspresent (när de hade en av sina 70% reor) tog hem i kartong för att kunna slå in, pojkvännen monterar. (inga reflexer med, som det är lag på!) Styre och sadel "snurrar" och kan inte dras åt, ena pedalen lossnar pga otillräckliga gängor, hälften av de vita detaljerna gulnade efter några veckor i solen, handtagen krackelerar... allt inom loppet av några månaders normal stadscykling. Rekommenderas INTE!
Lilian Davis / Norrtälje

Kommentera krönikan
Din kommentar:
Epost:
Namn:
Ort:
Säkerhetsfråga: Vad blir tjugoett och tjugoett tillsammans?
Svara här:
 
Vi visar ej din epost på hemsidan.
Alla kommentarer granskas av oss innan de publiceras.