Cykelguiden - Riktiga miljöbilar har trampor

<< Krönikor

Riktiga miljöbilar har trampor

I sitt tal till folket framhöll kungen hur viktigt det är att vi alla besinnar vårt ansvar och gör vad vi kan för att minska koldioxidutsläppen. I en intervju i radio berättade hans hovstallmästare att kungen beställt en ny miljövänligare bil än den BMW han hade tidigare. Av intervjun framkom dock inte att kungen gjort några större ansträngningar att minska sina bidrag till koldioxidutsläppen, förutom att han köpt en bit skogsmark i Brasilien.
Det kanske är för mycket begärt att kungen ska cykla till jobbet. Av säkerhetsskäl om inte annat. Men visst hade det varit kul om han och andra nyfrälsta miljövänner hade påpekat att man kan ju gå och cykla kortare sträckor - noll koldioxidutsläpp.
I samma radiointervju berättade miljögurun Johan Tell, författare till boken 100 sätt att rädda världen, att han för sin del hade gått över till grön el och skaffat sig en gasdriven bil! Oh hur radikalt!
Han gav oss ovetande lyssnare det briljanta rådet att åka kollektivt. Orden cykel och promenad nämnde han inte. Det tycks som om man måste vara miljöexpert för att inte fatta att vi som går och cyklar har noll koldioxidutsläpp för att inte tala om att vi inte bullrar inte släpper ut några cancerogena ämnen och att vi inte kör ihjäl andra trafikanter.
En annan patetisk miljöexpert är DN:s reseredaktör. I en stort uppslagen artikel i DN för en tid sedan berättade han om hur han skulle bli en bättre människa, d v s minska sina koldioxidutsläpp. Även han lyckades undvika att nämna de tabubelagda orden promenader och cykling.
Han hade köpt en elmoped som han stolt gled fram på!
Det är utan tvivel så att cykeln uppfanns 100 år för tidigt. Cykeln har blivit så vardaglig och banal att inte en människa med anspråk på titeln expert av något slag tar ordet cykel i sin mun.
Kollektivtransporter och miljöbilar är modeorden för dagen. Som om det skulle finnas miljövänliga kollektivtransporter och miljövänliga bilar.
Kollektivtransporter är mindre miljöskadande än bilar vare sig bilarna åsätts etiketten miljöbil eller ej. Det är inte så svårt eftersom det inte finns några miljövänliga bilar. Den enda miljövänliga bilen är en cykelbil, men sådana finns inte att köpa i Sverige. De tillverkas och säljs bland annat i Holland, Tyskland och Belgien.
Cyklar finns det dock i överflöd i Sverige. Det finns sannolikt lika många cyklar i Sverige som det finns människor som kan cykla.
Tänk vilken oerhörd miljöförbättring vi kommer att få i våra tätorter den dag svenskarna upptäcker att man kan cykla. Man måste inte alltid åka bil eller buss!

Bo Dellensten


Kommentarer

2008-05-01 - 14:43:37
Hej, håller fullständigt med.
Har cyklat hela miit liv och har alltid sagt att Sverige
är ett U-land vad gäller cykling!
Den s.k "miljöbilspremien" borde delas ut till icke
bilägare istället.
Hälsn/Peter Hjelm
/

2009-06-02 - 11:15:55
Går inte att konsumera sig till ett ekologiskt hållbart och C02-neutralt samhälle Att ösa in skattepengar i privatbilism är egentligen värre än att inte göra något alls!
Peter / Stockholm

Kommentera krönikan
Din kommentar:
Epost:
Namn:
Ort:
Säkerhetsfråga: Vad blir fem och fjorton tillsammans?
Svara här:
 
Vi visar ej din epost på hemsidan.
Alla kommentarer granskas av oss innan de publiceras.