Cykelguiden - SJ stoppar cykel på tåg

<< Artiklar & reportage

SJ stoppar cykel på tåg

SJ kommer inte längre att tillåta cykel på tåg från den 1 november, 2011. Hittills har man kunnat skicka cykel med SJ:s tåg på ett antal linjer i Sverige men nu upphör SJ helt med den servicen.

SJ håller på och bygger om de tågvagnar som hittills använts för att transportera cyklar. De utrymmen som hittills reserverats för cyklar ska det nu bli bistro.
Det finns ett enda undantag från SJ:s cykelstopp. På linjen Kalmar-Alvesta kan man även fortsättningsvis ta med cykel – den linjen driver SJ tillsammans med Öresundståg och cyklar kan skickas Malmö-Kalmar med denna linje.13/10 2011
Bo Dellensten


Kommentarer

2011-11-05 - 11:06:43
Vad kunde man vänta med det upplägg SJ hittills bjudit på, speciella avgångar, enbart resa i en riktning på en del sträckor, och högt pris. SJ har väl inte heller slagit på trumman och annonserat att man kan ta med cykeln på tåget. Då blir det ju mycket enkelt att argumentera för att det saknas intresse för att ta cykel på tåget. Man kan undra vad cyklande turister från europa som är vana vid att för en tämligen låg kostnad kunna transportera cykeln på tåg, tycker om landets usla tågservice.
Bengt Ekberg / Uppsala

2011-11-06 - 14:54:12
Dumhet kan inte förbjudas i lag, SJ sj gamle vän, verkar i nutid lever i dåtid.
Men man kanske inte kan konkurrera med världens bästa transportmedel, biligt miljövänligt och främjar hälsan
jonas dahlin / sundbyberg

2011-11-15 - 20:49:57
Jäättesynd!
Vad är anl. till detta tråkiga beslut?
mvh
magnus / stockholm

2011-12-07 - 14:45:25
Så här löd svaret från SJ.
"Anledningen till att möjligheten med att ta med cykel ombord på resan upphör beror på att det avtal som finns mellan SJ och företaget Best Xpress upphör vid årsskiftet. Det är Best Xpress som har skött på- och avlastning av cyklar. Med undantag för sträckan Kalmar - Alvesta där cykelhanteringen fortsätter Vi beklagar att detta försvårar ditt resande".
Jag fick tyvärr inget svar på frågan om anledningen, vilket hade varit det mest intressanta.
Bengt Ekberg/UppsalaBengt Ekberg / Uppsala

2012-05-01 - 17:35:04
Det finns ett riktigt gammalt mossigt cykel-hat inom SJ! Har använt cykeltransport-möjligheterna de senaste somrarna, men service man fått har getts med armbågen; konstiga avgångstider, dyrt, avgångar som inte finns men som står tidtabellen osv. Detta beslut strider helt mot utvecklingen i Europa. SJ är fast i bilsamhället, för dom verkar vilja att vi skaffar det istället!
Thomas Lindahl / Enskede

2012-06-01 - 08:01:51
Nu efter ca ett halvårs väntan på ytterligare svar från SJ om anledningen till stoppet för att transportera cykel på tåg, som jag skrivit om tidigare i denna spalt. Kontentan som jag redan anat var, vi cyklister är ointresserade. Men med bristfällig marknadsföring, dåliga resevillkor och högt pris lyckades SJ få det till ointresse, och därmed ett önskat(?) och lätt beslut om nedläggning. Här svaret Från SJ;s miljöavd.

Hej Bengt,

Tack för ditt mejl – jag beklagar verkligen att du inte fått svar tidigare, men här kommer ett (om än något fördröjt) svar från oss på miljöavdelningen!

Du är inte ensam om att vara engagerad i denna fråga och vilja ha möjlighet att ta med dig cykeln ombord på tåget, men tyvärr är det precis som du skriver inte tillräckligt många som utnyttjat den möjligheten då vi tidigare erbjudit det och därför har vi inte kvar det. Att våra tåg inte är byggda för att ta med cyklar ombord är beklagligt men sant. Har man en ihopfällbar cykel går det dock bra att ta med den som bagage, men jag förmodar att det inte är en sådan du önskar ta med dig ombord.

Jag har skickat din fråga vidare till avdelningen som arbetar med produktutveckling och hoppas kunna återkomma inom kort med svar från dem om hur tankarna går kring detta. Jag vet att det pågår dialog med att undersöka möjligheterna att kunna erbjuda hyrcykel på vissa stationer, men jag förmodar att du liksom jag (är själv cyklist och skulle också önska att det gick att ta med mig cykeln ombord) vill ha med dig din egen cykel.
Bengt Ekberg / Uppsala

2013-08-04 - 19:06:55
Det skulle vara bra, praktiskt och miljövänligt om det enkelt och billigt gick att ta med cykeln på tåget. Tänk vilka roliga semestrar man skulle kunna göra genom att kombinera cykel och tåg! Vi är helt enkelt efter häruppe i Sverige, sorgligt. Hoppas det kommer in nya friska krafter i politiken som kan ändra på detta!
Carina Eriksdotter / Stockholm

2014-07-19 - 10:30:29
Hej!

Jag är själv cykelentusiast och cyklade hundratals kilometer förra året.

Det är riktigt dåligt av SJ, att inte tillåta cykeln som bagage vid resa.

Det värsta är det byråkratiska 'anledningen är att avtalet med det bolag som hanterar cyklar på tågen sagt upp avtalet' säger SJ. I Danmark får man själv ta med cyklar ombord. Självklart skulle de flesta svenskar vilja ta med cykeln även om de får lasta å den själv.

Snälla SJ, låt oss ta med cykeln på tåg!
Michael Stenlund / Stockholm

2014-12-07 - 22:48:17
Precis flyttat hit från Österrike. SL och SJ är dyrare än i Österrike eller Tyskland, har sämre service och är oftare försenade eller har "tekniskt fel". Att man inte kan ta med cykel på tunnelbana, pendeltåg och tåg är jättetråkigt. Det funkar ju i många andra länder och citys. Men inte här ... Vi hade bestämt oss att inte köpa bil men nu efter 6 månader börjar vi bli lite trötta på dyr och dålig kommunal transport.
Robert Fischer / Stockholm

Kommentera artikeln
Din kommentar:
Epost:
Namn:
Ort:
Säkerhetsfråga: Vad blir tjugoett och elva tillsammans?
Svara här:
 
Vi visar ej din epost på hemsidan.
Alla kommentarer granskas av oss innan de publiceras.