Cykelguiden - Punkteringsfria däck - finns dom?

<< Artiklar & reportage

Punkteringsfria däck - finns dom?

Punktering är alltid irriterande. Nu finns det dessbättre punkteringsskyddade däck att köpa. Ett test som publicerades i DN 15 maj, visar dock att punkteringfria däck finns inte, däremot däck som inte får punka lika ofta som andra.

Dagens Nyheter har låtit ett testlabb utsätta 10 däck med punkteringsskykdd för ett hårdtest. Däcken har fått rulla mot en trumma med sex vassa taggar på. Ett Schwalbe standarddäck klarade bara 200 varv på trumman innan en punktering inträffade. Ett Michelin Tracker klarade 17 976 varv före första punkan.

Allting har dock sitt pris. Rullmotståndet hos Michelin-däcket var dubbelt så stort som rullmotståndet hos standarddäcket utan punkteringsskydd.
I testet ingick nämligen en mätning av hur mycket energi som krävdes för att driva fram de olika däcken och samtliga däck krävde ungefär dubbelt så mycket energi som standarddäcket, och Michelindäcket var trögast av alla.

I testet ingick även en undersökning av däckens förmåga att motstå stötar från exempelvis kullersten och andra hinder samt gummikvaliteten på däcken.

DN rangordnade däcken med hänsyn till alla dessa faktorer och utnämnde Vittoria Randonneur till bästa däck för att det hade bra punkteringsskydd och lägre rullmotstånd än tvåan Michelin Tracker och trean Continental Touring Plus. Michelin Tracker är det billigaste av de tre bästa däcken, det kostar cirka 270 kr medan de övriga kostar 300 kr. Priserna kan självklart variera mellan olika butiker.

Med tanke på att ett vanligt cykeldäck utan punkteringsskydd kostar en 50-lapp på ett varuhus så kan man konstatera att punkteringsskyddet har ett mycket konkret pris. För den som inte kan laga en punktering själv är dock varje punktering dyr. Cykelreparatören vill som regel ha ett par hundra för att laga en punktering.

Den som hatar punkteringar bör nog välja ett Micheliln Tracker. Ett punkteringsskyddat däck minskar riskerna att komma för sent till tåg och viktiga möten.

Den som älskar sportig cykling och vill ha ett minimalt rullmostånd ska välja ett däck utan punkteringsskydd men av hög kvalitet.

Kom ihåg att däck alltid ska pumpas hårt för att minska rullmotståndet och minska risken för punkteringar.

Bo Dellensten
17 maj 2011


Kommentarer

2014-06-03 - 16:04:43
Har själv gjort en resa genom helt punkteringsfria däcks värld, både "hemmagjorda och kommersiella. Det bästa helt punkteringsfria däcket är Greentyre, den består av polyurethanskum och är något stummare än ett pneumatiskt däck men trevliga att ha när man passerar ett spårvagnsspår
Kjell Lövström / Bandhagen

Kommentera artikeln
Din kommentar:
Epost:
Namn:
Ort:
Säkerhetsfråga: Vad blir fjorton och åtta tillsammans?
Svara här:
 
Vi visar ej din epost på hemsidan.
Alla kommentarer granskas av oss innan de publiceras.